kairoologo_uusitr

Kairoon Maatilatuote

Luomuhapanvihanneksia Lepsämästä

Etusivu| Yritys
facebook kairoo

YRITYS

Kairoon Maatilatuote

Kairontie 77
01830 Lepsämä
(Nurmijärvi)

kairoo@kairoo.fi

Outi Tamminen
gsm 045 6745321

Seppo Tamminen
gsm 050 5122177


Kairon lampi

Vanhan myllykosken tilalla on nyt tilan maisemaa kaunistava lampi, jolla vierailee joka kevät joutsenia ja pesii sorsia. Saukkokin on nähty.

Kairon patokoski

Koski on nykyään uudessa paikassa lammen teon jäljiltä.

Tamminen puutarha

Tammisten tilalla on runsaasti Tammia.

hapankurkun valmistusta

Seppo ja Outi Tamminen. Valmistamme tässä hapankurkkuja.

hapattajamestari

Vanha hapattajamestari Jorma Lehtinen taiteilijapuolisonsa Anita Ahmavaaran piirtämänä.

Kairoon Maatilatuote

Kairon tila

Myllytuvasta maatilaksi

Kairon tila syntyi, kun nykyisen isännän Seppo Tammisen isoisä osti vanhan myllytuvan Nurmijärven Lepsämän kylästä ja rakensi paikalle isomman talon. Tilan läpi kulkee joki, jonka varrella oli vanha mylly. Myllyn kohtaloksi koitui pula- ja sotavuosien raaka-ainetarpeet, joten vähitellen kaikki puu- ja rautaosat otettiin muuhun käyttöön. Vanhat myllynkivet pihallamme ovat enää muistona myllystä. Tilan nimi, Kairo, on mahdollisesti syntynyt lukuvirheestä. Alun perin on nimeksi ehkä kirjoitettu “Kaira” kuvaamaan kantatilan takamaita.

Lehmiä, viljaa, sikoja, strutseja ja riistalihaa

Sepon vanhemmilla oli lypsykarjaa. Seppo viljeli aluksi viljaa ja perusti vuonna 1980 emakkosikalan. 1990-luvun lopulla hän opiskeli lihamestariksi ja perusti lihanjalostuslaitoksen, joka myi tuotteita nimellä Kairon Maatilan Liha. Laitoksessa teurastettiin ja valmistettiin lihatuotteita aluksi omista sioista. Sikalanpito loppui 1998 ja lihanjalostuslaitoksenkin toiminta alkoi kangerrella uusien EU-säädösten myötä. Sikojen jälkeen Seppo kokeili vielä strutsien teurastamista. Pienelle laitokselle lankesi kuitenkin niin suuret eläinlääkärin tarkastusmaksut, että toiminta oli lopetettava kannattamattomana. Vielä lyhyen ajan valmistettiin lihatuotteita riistalihasta rahtityönä metsästysporukoille.

Kairoon Maatilatuote

Hapanvihanneksia vuodesta 2005, luomua alusta asti

Hapanvihannesten valmistus aloitettiin syksyllä 2005 ja yrityksen nimi vaihdettiin Kairoon Maatilatuotteeksi. Tuotteet tulivat myyntiin 2006. Tuotteet olivat alusta alkaen luomutuotteita, millä jatkettiin Outi Tammisen äidin Anita Ahmavaaran ja hänen miehensä Jorma Lehtisen Pikonrannan luomutilan perinnettä. Anita ja Jorma olivat aloittaneet hapanvihannesten valmistuksen 1980-luvun puolivälissä pienellä aiemmin kesämökkinä toimineella Pikonrannan tilalla Puumalassa. Kairoon Maatilatuote liittyi luomuvalvontaan syksyllä 2005, rekisteritunnuksemme on 611570.

Aluksi toimitukset suoraan kauppoihin

Muutaman ensimmäisen vuoden ajan tuotteet toimitettiin itse suoraan pääkaupunkiseudun kauppojen hyllyihin. Saimme hyvän kuvan siitä, mitkä tuotteet menevät kaupaksi ja miten ne säilyvät kauppojen hyllyissä.

... sitten Tukun kautta koko maahan

Lokakuussa 2013 aloitimme myynnin Satotukun kautta, jolloin tuotteet saatiin kulkemaan myös koko Suomen alueelle. Elokuussa 2016 alkoi myynti pääkaupunkialueiden REKO-ruokapiirien kautta. Tämän jälkeen myynti kasvoi niin suureksi, että runsaan yhden hengen työvoimalla ei tahtonut ehtiä valmistamaan ja pakkaamaan tuotteita myynnin tahdissa.

... ja lopulta paluu suoramyyntiin

Suoramyyntiä jatkettiin aina juhannukseen 2018 asti, jolloin viimeiset tuotteet lähtivät kylmiöstämme.

... ja nyt olemme eläkkeellä


Kairoon Maatilatuote,
Kairontie 77,
01830 Lepsämä (Nurmijärvi)
kairoo@kairoo.fi

Outi Tamminen
gsm 045 6745321

Seppo Tamminen
gsm 050 5122177

oivahyvahymyraportti