kairoologo_uusitr

Kairoon Maatilatuote

Luomuhapanvihanneksia Lepsämästä


RAVINTOARVOT

Vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja

Hapattaminen muuttaa vihannesten monia ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Sulavuus lisääntyy ja kivennäisaineiden (mm. raudan) imeytyminen tehostuu. Hapattamisen on todettu myös vähentävän kaalin nitraatti- ja nitriittipitoisuuksia.

Vitamiinit säilyvät melko hyvin, mm. C-vitamiini. Joidenkin B-ryhmän vitamiinien pitoisuus kasvaa. Jotkut maitohappobakteerit muodostavat K-vitamiinia, jolloin sen pitoisuus saattaa kasvaa huomattavaksikin (oheisen taulukon suuri K-vitamiinipitoisuus on todettu yhdessä tutkimuksessa).  

Kairoon tuotteiden ravintoarvotiedot on esitetty tuotteiden yhteydessä. Ne on laskettu raaka-aineiden ravintoarvojen perusteella ottaen huomioon hapattamisessa tapahtuvat muutokset, jotka on arvioitu oheisen taulukon perusteella.

Merkittävin muutos verrattuna tuoreisiin vihanneksiin on energiapitoisuuden aleneminen noin puoleen. Proteiinit hieman lisääntyvät, hiilihydraatit tippuvat noin kolmannekseen ja kuitupitoisuus lisääntyy noin 10%.

Maitohappobakteereita

Pastöroimaton hapankaali sisältää runsaasti erilaisia maitohappobakteereita, jotka tasapainottavat suoliston mikrobiflooraa.

Hapankaalin ravintoarvot verrattuna valkokaaliin/100g

Hapankaalin ravintoarvot on saatu teoksesta Ruokien ravintoainesisältö, Kela, M.Rastas, R. Seppänen ym., 1997 sekä  Kotimaiset kasvismehut ja hapankasvikset, Maarit Horne-Ekman, 1997.

Myös Finelin ravintoarvotietokannasta löytyy hapankaalin ravintoarvot, mutta ne on laskettu suoraan raaka-aineiden arvoista, jolloin tulos ei ota huomioon hapatusprosessissa tapahtuvia muutoksia.

 

 

 

 

Valko-kaali

Hapan-kaali

Energia

kJ (kcal)

84 (20)

44 (11)

Proteiini

g

1,1

1,5

Hiilihydraatit

g

3,4

1,1

Rasva

g

0,2

0,3

Ravintokuitu

g

2

2,2

Kivennäisaineet

Natrium

mg

5

320

Kalium

mg

320

260

Kalsium

mg

42

42

Fosfori

mg

41

28

Magnesium

mg

14

13

Rauta

mg

0,4

1,1

Vitamiinit

A-vitamiini

mikr.g

11

3

Tiamiini (B1)

mg

0,05

0,03

Riboflaviini (B2)

mg

0,04

0,05

Niasiini

mg

0,53

0,17

B6-vitamiini

mg

0,11

0,21

C-vitamiini

mg

44

20

Foolihappo

mikr.g

55

19

K-vitamiini

mikr.g

125

1540


Kairoon Maatilatuote,
Kairontie 77,
01830 Lepsämä (Nurmijärvi)
kairoo@kairoo.fi

Outi Tamminen
gsm 045 6745321

Seppo Tamminen
gsm 050 5122177

oivahyvahymyraportti